Csörögefánk
Hozzávalók
50 dkg liszt,
10 dkg cukor,
csipetnyi só
4 tojás sárgája
10 dkg vaj vagy zsír
pici rum
1 élesztő tejben felfuttatva
Elkészítése
A hozzávalókat összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk.
Bő olajban kisütjük.
Porcukorral megszórjuk.
Lekvárral tálaljuk.
( Forrás:KREATIV Café - Juhászné Jobbágy Mária)
A képet is ő készítette
.........................................
Vagy így:
Hozzávalók:
* 40 dekagramm liszt
* 8 dekagramm porcukor
* egy csomag vaníliás cukor
* egy evőkanál sütőpor
* 10 dekagramm szoba-hőmérsékletű vaj
* 4 darab tojássárgája
* 2 evőkanál tejföl
* egy evőkanál rum
* egy darab kisebb citrom reszelt héja
* egy liter olaj
* ízlés szerint sárgabarack lekvár
* ízlés szerint porcukor
A lisztbe szórd bele a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot, keverd el, majd add hozzá a tojássárgájákat,
a reszelt citromhéjat, a tejfölt, és a szoba-hőmérsékletű vajat majd dolgozd jól össze.
Formázz a tésztából cipót, csomagold fóliába, és pihentesd fél órát hideg helyen, például a hűtőszekrényben.
A tésztát lisztezett deszkán körülbelül 3-4 milliméter vastagságú téglalappá nyújtsd ki és derelyevágóval 10 x 3 centiméter nagyságú téglalapokat vágj.
Ezután következik a csörögefánk lényege: a kis téglalapok közepébe vágj egy csíkot, és azon keresztül a téglalap egyik sarkát bújtasd át, így kapja meg a fánk a jellegzetes formát.
De kedved szerint tekerheted, formázhatod.
Sokat nem szabad az olajba tenni mert össze ragadnak.
És vigyázni is kell rá nehogy megégjen mert a tészta vékony.
Mikor megsült szórd meg vaníliás porcukorral.