Mire jó a burgonya... !
2011.04.27
Háztartásunkban sok minden található, amit csupán ,,szabályszerűen" használunk, pedig nem szennyezi a környezetet, nem testidegen anyag, és másra is jó. Ilyen az egész évben rendelkezésünkre álló burgonya. A szervezet számára kedvezők bőr és nyálkahártyavédő hatóanyagai és aminosav-tartalma, fehérjéje egyenértékű a húséval és a tejével, jelentős C-vitamin- és ásványianyag-forrás, rostanyagai kiválóak az egészséges bélműködéshez. Ha a sárgarépától, sütőtöktől sárga ujjainkat megdörzsöljük nyers krumplival, az kifehéríti őket. Frissíti az arcbőrt, ha a burgonyát nyersen lereszelve pakolásként alkalmazzuk. A legalább 10 percre szemhéjunkra helyezett vékony, nyers krumpli szelet megszünteti a szem környéki táskákat. A tejjel elkevert főtt burgonya szintén jó pakolás és kéztisztító. Az elsózott levesbe, pörköltbe tehetünk pár darab hámozott, félbevágott burgonyát, amely 10 perc alatt magába szívja a sót, s ha nem illik az ételbe, akár ki is dobhatjuk. Az oxidálódott ezüsttárgyak, ékszerek tisztításához nem kell vegyszer. Megfőzünk néhány darab burgonyát, és langyosra hűlt vizébe beletesszük a tisztítandó ezüstöt. Ha az oxidréteg eltűnt, leöblítjük, és szárazra töröljük. Ha szemüvegünket átdörzsöljük nyers burgonyaszelettel, majd puha ruhával, kevésbé fog bepárásodni a hőmérséklet-változásra. ...Már benne járunk az őszben, de lesz még tavasz is, amikor a muskátlik újra balkonládába kerülnek. Addig ne feledjük, hogy a burgonya tartalmazza mindazt a tápanyagot, amelyre a muskátlinak szüksége van. ...Ültetéskor helyezzünk a gyökere köré hámozatlan krumpli-szeleteket! Amikor szaporítanánk a muskátlit, egy szem krumpliba fúrjunk méretes lyukat, dugjuk bele a már elég erős hajtásokat, és így ültessük el! .......FIGYELEM !! - A burgonya megzöldült részeit nem szabad felhasználni semmire, mivel mérgező hatású (migrént, hányingert és lázat okozó) szolanint, valamint chaconint tartalmaznak. A csírázásnak indult részekkel együtt teljesen ki kell vágni őket a krumpliból. ...Ősszel kiújuló gyomorfájások és fekélyek fájdalmait enyhíthetjük a krumpli áztatóvizével. Két nagy, meghámozott és megmosott burgonyát vágjunk apró kockákra, és áztassuk egy órán keresztül hideg vízben, hogy a nyálkahártyavédő anyagok belekerüljenek. Fél pohár áztatóvizet igyunk meg éhgyomorra, a maradékot a nap folyamán. Ne öntsük ki az enyhén sós vízben főtt burgonya levét sem, mert napközben víz helyett ihatjuk. Krumpli-héjból teát is készíthetünk: Meghámozzuk a hibátlan héjú, megmosott burgonyát, és egy maroknyi héjat fél liter vízben megfőzzük. A főtt héját kidobjuk, a levét több részekben megisszuk. De vigyázat, csak két héten keresztül fogyaszthatjuk! |
||
![]() |
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Nincs új bejegyzés.